Kenteq sprak met Gerald van Dijk over het concept-schoolexamenvak Technologie & Toepassing, ontwikkeld voor de bovenbouw van vmbo-t en vmbo-gt. Gerald is lerarenopleider en onderzoeker aan het lectoraat Didactiek van het Bèta- en Technologieonderwijs. Zijn onderzoek gaat onder andere over techniekonderwijs, het opleiden en nascholen van bètadocenten en taal in de bètavakken. Ook doet Gerald onderzoek naar het vak Technologie & toepassing.
Tot 2006 was techniek in de basisvorming een apart vak op het vmbo in de onderbouw. Sinds 2006 is dit echter geïntegreerd met natuur- en scheikunde. Maar volgens Gerald is het aandeel techniek hierin op veel scholen erg summier. Het gevolg hiervan is dat leerlingen vmbo-t en -gt weinig in aanraking komen met techniek en hier dus niet zo snel voor zullen kiezen in hun vervolgonderwijs. Omdat de doorstroming van vmbo-t en -gt naar het vervolgonderwijs in z’n algemeenheid moet worden verbeterd, ligt er nu een plan om op alle vmbo’s een praktijkgerichte component toe te voegen aan de bovenbouw, zo legt Gerald uit. Het praktijkgerichte programma onderscheidt zich daarbij van theoretische vakken doordat leerlingen praktische ervaring opdoen in en buiten de school. Doelstelling is dat dit in schooljaar 2021-2022 van start gaat.
Een van de vakken die binnen dit programma zou kunnen worden aangeboden, is Technologie & Toepassing. Dit is nu nog een concept-schoolexamenvak voor de bovenbouw van vmbo-t en -gt. Het vak wordt sinds enkele jaren als pilot gegeven op 24 scholen. Gerald doet onderzoek bij enkele van deze pilotscholen en doet van daaruit aanbevelingen voor de inhoud van het examenprogramma. Bij Technologie & Toepassing zijn leerlingen met echte opdrachten van het bedrijfsleven of maatschappelijke instellingen bezig. Het lijkt wat opzet betreft ook wel op het vak Onderzoek & Ontwikkeling dat op sommige havo’s en vwo’s wordt gegeven (de zogeheten Technasium-scholen). Het toepassingsgerichte karakter maakt het vak aantrekkelijk voor leerlingen die houden van praktisch bezig zijn en interesse hebben voor technologie. En het zou dus ook de interesse voor een technische vervolgopleiding kunnen aanwakkeren.
Gerald wil met name invulling geven aan de vraag hoe de leerlingen door de inhoud van het lesprogramma (de leerdoelen) een beter beeld van technische beroepen kunnen krijgen en hoe ze tegelijkertijd ook enthousiast en gemotiveerd blijven. Deze leerlingen hebben namelijk gekozen voor een algemeen vormende opleiding, en geen kader- of beroepsgerichte opleiding. Doel van het vak is dus dat het enerzijds algemeen vormend is, maar ook anderzijds goed zicht geeft op een mogelijke technische vervolgopleiding.
Uiteraard volgen we vanuit Kenteq de ontwikkelingen met belangstelling en zijn we blij met de toegenomen aandacht voor techniek op vmbo-t en -gt.
Team Kenteq
Geraadpleegde bronnen:
https://www.sterkberoepsonderwijs.nl/nieuwe-leerweg