Is modulair onderwijs tegenwoordig een hot topic? Volgens Jos Snijders en Kevin Nikkels wel. Hun ervaring leert dat je met moduleren flexibeler bent bij veranderingen, dat je beter kunt differentiëren binnen een klas, dat je beter aansluit bij de praktijk en dat je ‘een leven lang leren’ faciliteert. Lees wat zij hierover vertellen.
Jos Snijders
Jos Snijders is momenteel werkzaam bij het Regio College als teammanager MEI (Metaal- Elektro- en Installatietechniek) en houdt zich ook op landelijk niveau bezig met onderwijsontwikkeling. Hij heeft jarenlange ervaring als productieleider, praktijkbegeleider, regiomanager, coördinator en onderwijsontwikkelaar bij en met verschillende bedrijven en instellingen zoals Eurometaal, het vmbo-onderwijs, ROC’s en Tetrix bedrijfsopleidingen.
Kevin Nikkels
Kevin Nikkels is onderwijskundig adviseur en ontwikkelaar. Hij is werktuigbouwkundige van origine en heeft inmiddels veertien jaar onderwijservaring waarvan ruim twaalf jaar in het mbo. Het opzetten van opleidingen voor de werktuigbouw zat altijd in zijn takenpakket, met speciale interesse voor innovaties op zowel technisch als onderwijskundig vlak. Zijn kerntaak is altijd om het onderwijs zo goed mogelijk te organiseren zodat het onderwijs overzichtelijk is voor studenten, (startende) docenten, ouders, praktijopleiders, etc. Zodat zij hun weg makkelijk kunnen vinden, zowel organisatorisch als inhoudelijk.
Niet iedere student heeft hetzelfde nodig
Jos Snijders: ‘Bij het Regio College hebben we de opleiding voor Metaal BBL niveau 2 en 3 helemaal modulair opgezet, daarna gevolgd door BOL. Waarom? Omdat niet iedere student hetzelfde wil en nodig heeft. Iedere student heeft natuurlijk een basis nodig en die basis kan voor meerdere opleidingen hetzelfde zijn. Maar daarna gaan de studenten zich specialiseren door modules te kiezen die passen bij wat ze willen en/of bij het bedrijf waar ze voor aan het werk zijn.’
‘Met modulair onderwijs breng je in kaart wat de overeenkomsten zijn en creëer je afgebakende eenheden. Dit is beter te organiseren en geeft rust in de klas’
De drie pijlers van modulair onderwijs
Kevin Nikkels: ‘Toen ik bij het Deltion College werkte, was ik op een gegeven moment de begeleider van ruim zestig studenten van de BBL-opleiding. Omdat ik vaak bij de bedrijven kwam waar ze stageliepen, zag ik met eigen ogen dat opleiding en praktijk echt twee verschillende werelden zijn en dat we er beter voor moeten zorgen dat de studenten dat wat ze op school leren, ook echt in de praktijk kunnen toepassen.
De laatste paar jaar houd ik me bezig met het organiseren van het onderwijs op een overzichtelijke manier. Dat heet tegenwoordig modulering en vanuit verschillende oogpunten wordt er voor modulering gekozen. Op sommige scholen worden door lage studentenaantallen studenten van verschillende disciplines bij elkaar in de klas gezet. Zij draaien dan totaal verschillende programma’s. Met modulair onderwijs breng je in kaart wat de overeenkomsten zijn en creëer je afgebakende eenheden. Dit is beter te organiseren en geeft rust in de klas.
Andere scholen geven aan dat ze het curriculum willen flexibiliseren. Dat betekent dat ze bij wijzigingen niet het hele curriculum willen vervangen, maar alleen de delen die niet up-to-date zijn.
En soms is de keuze voor modulering deels een commerciële. Vanwege de demografische krimp verwachten scholen in de toekomst steeds minder volle klassen. Dus de scholen gaan kijken waar er nog meer leervragen zijn, en die zien ze bij de bedrijven: bijscholing. Dus steeds meer scholen gaan de modules zó inrichten dat ze ook commercieel uit te dragen zijn. En dan moet je ervoor zorgen dat modules niet alleen geschikt zijn voor studenten maar ook voor volwassenen die bijscholing nodig hebben.’
………..
Binnenkort publiceren we hier nog meer praktijkinformatie van onze ontwikkelaars over de vele voordelen van modulering. Mocht je daar meer over willen weten, of meer informatie krijgen over onze (blended) leermiddelen, maak dan snel een afspraak op uitgeverij@kenteq.nl of bel 088 – 444 99 00.