Hoe zorg je ervoor dat je het overzicht behoudt, als je weet dat niet alles 100% in elkaar zal passen? Hoe maak je niet alleen je onderwijsprogramma flexibel, maar jezelf ook… Bekijk hier de inzichten van Kevin Nikkels. ‘Neem kwalificatiedossiers als voorbeeld. Er zijn er vaak verschillende binnen een team, en die rubriceren we eerst. Welke kennis en vaardigheden en werkprocessen lijken op elkaar of rijmen met elkaar? Die gaan we bundelen.
Dan heb je vaak een heel groot gedeelte in een industrie met overlap. Dat zijn ideale modules die je heel breed kunt invoeren. Ook zullen er een aantal modules zijn zonder overlap. Plaat- en constructiewerken kunnen heel ver met elkaar opgaan, totdat je net even te specifiek bent, dus die zullen vaak een paar modules verschillen.
Een mechatronicus en een plaatwerker bijvoorbeeld, zullen in het begin wel wat in dezelfde werkplaats kunnen doen maar hun wegen zullen daarna al gauw scheiden. Ik maak dan een onderwijskundige verantwoording per module waarin staat wat een mechatronicus erbij wint om de module te volgen, welke kennis, vaardigheden en werkprocessen hij opdoet. En dat doe ik voor alle opleidingen die daaraan gekoppeld zijn.
‘Bijna alle basismodules zijn bij uitstek geschikte keuzedelen voor andere doelgroepen’
Ik probeer altijd in samenwerking met het team te kijken naar de basismodules: bijna alle basismodules zijn bij uitstek geschikte keuzedelen voor andere doelgroepen. Een keuzedeel kan verdiepend of verbredend zijn. Verbredend is iets buiten jouw vakgebied en is dus altijd een basismodule van een ander. Dus de elektrotechniek die in de mechatronica zit, kun je heel makkelijk koppelen aan een keuzedeel zodat diezelfde module voor een verspaner als keuzedeel kan dienen.
Meervoudige onderwijskundige betekenis
Zo zit besturingstechniek standaard in het curriculum van de mechatronica. Dat hebben we in een module gegoten. Je leert de basis van de besturingstechniek voor technici op niveau 2/3 en daar koppelen we weer een keuzedeel aan. Zo zie je dus dat er een meervoudige onderwijskundige betekenis aan zit, om ervoor te zorgen dat je het aantal modules zo laag mogelijk houdt. Door een keuzedeel in een module van tien weken te gieten, is deze uitwisselbaar met andere modules waardoor je wendbaarder wordt in je programmering. Dat is organisatorisch praktisch.’
……….
Binnenkort publiceren we hier nog meer praktijkinformatie van onze ontwikkelaars over de vele voordelen van modulering. Mocht je daar meer over willen weten, of meer informatie krijgen over onze (blended) leermiddelen, maak dan snel een afspraak op uitgeverij@kenteq.nl of bel 088 – 444 99 00.