Graag laten we je kennismaken met onze auteurs. We trappen af met Ronald Verhulst, over het boek Programmeren: Introductie.
Waarom is programmeren interessant voor studenten?
Programmeren is een vaardigheid die heel veel kan opleveren. Het is een analytische denkmethode en gericht op het oplossen van problemen. Door steeds verdergaande automatisering is er altijd werk te vinden voor mensen met programmeerkennis. Niet alleen in technische vakken, maar zelfs in de zorg. Het is altijd weer een uitdaging om een programmeerprobleem om te lossen, en dat geeft ontzettend veel voldoening als het lukt.
Wat heb je zelf met programmeren?
Mijn eerste kennismaking met programmeren stamt al van vóór de introductie van de personal computer (1980). Bijna niet voor te stellen wat er sindsdien is veranderd. Maar daardoor heb ik wel een lange ervaring met allerlei systemen en programmeertalen. Ook nu maak ik nog programma’s voor diverse toepassingen. Steeds vaker is het een leuke combinatie van elektronica en software waarmee allerlei vraagstukken en problemen opgelost kunnen worden. Vooral in de nieuwere vakken als Mechatronica, Domotica en Robotica is daarmee veel te doen. Alles moet ‘smart’ worden, maar die slimheid begint bij de ontwikkelaars.
Wat ga je nog meer voor Kenteq ontwikkelen?
Ik heb een brede interesse, van ICT en mechatronica tot robotica. Nieuwe vakgebieden vormen altijd weer een uitdaging. Natuurlijk bepaal ik niet zelf wat ik ga ontwikkelen. De eerste behoefte komt vanuit het onderwijs: wat is nodig of wat is er nog niet genoeg? Ik kijk dan graag samen met de leermiddelenspecialist(en) naar wat het handigst is om te gaan ontwikkelen. Als het bij mij past, stap ik daar graag in.