Een belangrijk uitgangspunt bij modulair onderwijs is “een leven lang ontwikkelen”. Want je hoeft een student niet alles aan te bieden. Als hij bij een bedrijf alleen draait, en niet freest, dan laat je de student dus verder ’duiken’ in het draaien en niet in het frezen.
Een leven lang ontwikkelen
Kevin Nikkels (onderwijskundig adviseur voor Kenteq en ontwikkelaar): ‘Als hij acht jaar later naar een ander bedrijf gaat waar hij wel moet frezen, dan komt hij weer naar school en volgt hij twee modules over frezen. De kennis die hij acht jaar geleden wellicht wel had gehad over frezen, zou dan waarschijnlijk al deels verouderd zijn én hij heeft er al die jaren niks mee gedaan, dus die kennis is niet paraat. Dus kijk vooral naar wat de bedrijven nodig hebben. Als je daarop focust, worden de studenten ook gemotiveerder, want die snappen dan waarom ze iets moeten leren. En mensen uit het bedrijfsleven die op bepaalde gebieden bijgeschoold moeten worden, die komen in de klas erbij zitten op het moment dat een module aan bod komt die ze nodig hebben. Je vult daarmee de lege plekken in de klas op.’
Geleerd van de techniek
Komt het erop neer dat je kleinere stukjes onderwijs maakt die je kunt inzetten op de manier die je wilt? Volgens Kevin Nikkels: ‘Ja. Modulering is binnen onderwijs een hot topic maar het komt eigenlijk vanuit de techniek. Tien jaar geleden zag ik bijvoorbeeld de strubbelingen bij Festo. Ze maken onder andere pneumatische cilinders en de levertijd voor maatwerk was zo’n drie tot vier maanden. Dat was lang. De ontwerpers moesten elke keer bijna hetzelfde trucje uithalen, maar nét iets anders, afhankelijk van de klantvraag. Ze besloten het anders te doen: het ontwerp ophakken in modules die per klantvraag op een verschillende manier aan elkaar gekoppeld konden worden.
‘Focus op wat de bedrijven nodig hebben. Dan worden je studenten gemotiveerder, want die snappen dan waarom ze iets moeten leren.’
Daarmee brachten ze de doorlooptijd terug van drie tot vier maanden naar drie tot vier dagen. Dit zie je in de techniek steeds vaker: je wordt wendbaar door verschillende opties die op elkaar passen en dat is de crux die onderwijs nog niet altijd door heeft. Veel scholen vinden het lastig om daar organisatie brede keuzes in te maken, omdat dit een impact kan hebben op de huidige manier van werken. Een voorbeeld kan zijn dat je als docent ook lessen buiten jouw team moet geven voor een kortere periode, bijvoorbeeld maar tien weken.
Binnenkort publiceren we hier nog meer praktijkinformatie van onze ontwikkelaars over de vele voordelen van modulering. Mocht je daar meer over willen weten, of meer informatie krijgen over onze (blended) leermiddelen, maak dan snel een afspraak op uitgeverij@kenteq.nl of bel 088 – 444 99 00.