De robots komen de fabriek uit
“Hier is het kastje van je nieuwe dakraam. We wisten niet wat we er precies mee moesten, maar daar kom je vast zelf wel uit.”, zegt mijn aannemer. Tijdens de verbouwing van ons huis laten we op verschillende plekken slimme onderdelen installeren. Het valt op dat de mensen die ze installeren weinig ophebben met de installatie en bediening. Ze worden uiterst vakkundig geplaatst, maar de instellingen van de software wordt liever aan de bewoner overgelaten.
Slimme apparaten voor in huis en bedrijf zijn nu nog in opkomst. Voor de nieuwe generatie installateurs en elektrotechnici zal het echter dagelijkse praktijk worden.
Waar het nu nog gaat om een raam dat met de smartphone is te bedienen of een zelflerende thermostaat, zal over een paar jaar alles aan elkaar moeten worden gekoppeld en worden slimme apparaten steeds intelligenter.
Ook voor een robot is de fabriek niet meer de enige werkplek. De stofzuig- en grasmaairobot hebben hun weg inmiddels gevonden binnen huizen en bedrijven, maar ze zullen snel gezelschap gaan krijgen van servicerobots die niet beperkt zijn tot het uitvoeren van één simpele taak. Voor het overdag in- en uitpakken van vaatwasmachines en het ’s nachts beveiligen van het pand draaien ze over enige tijd hun mechanische hand niet meer om. Het integreren van dergelijke robots zal niet het domein worden van gespecialiseerde robotexperts, maar onderdeel worden van het takenpakket van een technicus die toch al bezig is met installatie en onderhoud.
Dat vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. Netwerkbeheer en programmeren maken nu niet standaard onderdeel uit van het curriculum van de meer traditionele technische opleidingen. Naast het mechanische vakmanschap zal ook aandacht moeten komen voor sensoren, processoren en actuatoren. Bovendien moeten die ook nog eens allemaal aan elkaar worden gekoppeld, zodat de robot bijvoorbeeld weet wanneer de laatste persoon het pand heeft verlaten. Dit vraagt om inzicht in koppelingen, verbindingen en vertalen van gebeurtenissen in de echte wereld naar programmeercode. Kenteq voegt daarom een serie nieuwe modules toe aan het vertrouwende leermateriaal. Bijvoorbeeld “Python voor technici”, “Smart building”, “toepassen van waterstof” en “troubleshooting in complexe omgevingen”. Hiermee wordt een nieuwe generatie technici klaargestoomd voor de wereld van morgen.
Ondertussen wacht ik nog op een regenachtige zondag om mijn smartphone aan mijn dakraam te kunnen koppelen.
Serge de Beer
Gastblogger Kenteq